Et holistisk perspektiv på at blive gravid

Opstarten på moderskabet er en sårbar tid og specielt når du oplever at kroppen ikke vil det som du ønsker den skal. At have et brændende ønske om at få en baby – hvad enten det er med dig selv eller med din partner, men ikke være i stand til at få det, kan skabe en enorm afmagt og frustration.

Mens du gennemgår fertilitetsbehandling i enten det private eller offentlige er det vigtigt, at du forstår at du ikke er magtesløs selvom din krop ikke vil det du ønsker den skal lige nu. Du er nu i et sted, hvor du på en gang får hjælp udefra, men på samme tid kan gøre dit for at give din krop, sind og sjæl den hvile, ro og robusthed, som den har brug for i en tid hvor foranderlighed, uvished og magtesløshed er i højsædet. I en sådan proces handler det om at reducere alt stress og passe på dig, så ligenu må selvkærlighed være en prioritet. Har du ikke prøvet at passe på dig selv før, så giver vi dig her en række kærlige og inspirerende råd.

Vi har taget en snak med aspirerende holistisk mentor, Kathrine Bach, for at få hendes know how om vitaminer, yoga, natur og parforhold. Kathrine har også åbnet op for sin egen historie om at være i fertilitetsbehandling og den sårbare tid det har været for hende, før hun stod med sine to smukke babyer.

antioxidant-beverage-blended-1328887.jpg

At starte i fertilitetsbehandling

I Danmark er hver 12. født ved hjælp af fertilitetsbehandling og 16-26 procent af alle dem, der ønsker at blive gravide oplever udfordringer. At starte i fertilitetsbehandling er for de fleste en kontrastfyldt og stressende oplevelse. Man har måske været igang med projekt baby i lang tid, uden at det har givet de to ønskede streger. Det kan være en lettelse, at blive taget i hånden af en fagperson og muligvis også finde årsagen til den udeblevne graviditet. Uanset er det at stå midt i usikkerheden omkring sin måske største drøm en stor belastning, og det kan føles som et gigantisk kontroltab. At opleve at skulle lægge sit liv, sin krop og sine største drømme i hænderne på nogle fremmede mennesker i hvide kitler er skræmmende, men det er ikke det eneste du kan gøre og derfor bringer vi dig Kathrines historie som inspiration.

Kathrines rejse mod en baby

Hej Kathrine - vil du dele din sårbare rejse mod at blive mor?

Jeg har selv fået begge mine piger ved ICSI behandling. En reagensglasbehandling, hvor en udvalgt sædcelle mikroinsemineres direkte i ægget. For at nå dertil sættes man som kvinde i behandling med hormoner, der gør, at man producerer mange flere æg end det ene, der normalt frigives i hver cyklus. De bliver så taget ud med en forbandet stor kanyle og ta daaa. Befrugtningen kan finde sted. Min historie er som mange andres spækket med op og nedture, og jeg ved om nogen, hvad det kan skabe af stressbelastning at nå dertil. Man lægger en plan: Vi bliver forelskede, vi flytter sammen, vi bliver gift og... går i fertilitetsbehandling. Det var ikke helt sådan drømmen lød, eller helt det far, mor og børn scenarie man legede, da man var lille.

Grunden til at vi endte i behandling, var i første omgang min mand Renés dårlige sædkvalitet. Efter vores yngste datters fødsel, der endte i akut kejsersnit, fandt vi ud af, at jeg har sygdommen endometriose, der også besværliggør en graviditet. Med to så store fertilitetsudfordringer er vi vanvittigt taknemmelige for, at det kunne lade sig gøre at få to børn. Det har dog på ingen måde været en let vej fra vores ønske, til at vi nu er den skønneste familie på fire. Vi oplevede nogle af vores livs mest voldsomme kriser, mens vi var i behandlingssystemet. Til at starte med var vi ekstremt nervøse for at René havde testikelkræft pga den lave sædkvalitet. Det var heldigvis ikke var tilfældet, og vi kom i behandling. Jeg blev fyldt med kunstige hormoner, og fik taget rigtig mange æg ud, men ingen af dem blev til befrugtede æg, hvor cellerne delte sig. Efter den sørgelige melding stod jeg tilbage med en mave, der lignede en gravids, fordi jeg blev overstimuleret af hormonerne. Jeg endte med at blive indlagt i tre døgn med drop ostemadder og earl grey på Thisted Sygehus, fordi min bughule var fyldt med væske, der smertede til jeg kastede op og besvimede.

Det var nedtur på den helt onde måde. Jeg oplevede for første gang reel dødsangst og var meget usikker på, om vi nogensinde ville blive forældre. Heldigvis lykkedes det at blive gravide efter endnu et mislykket forsøg, og vi var flying high og kunne ikke forstå vores lykke. Vi var også så heldige at få en blastocyst, som er det udviklingstrin et embryon når efter 5-6 dage, på køl ude på Hvidovre Hospital. Der lå det i to et halvt år, til vi valgte at få det tøet op og lagt tilbage i livmoderen igen. Mellem de to graviditeter gennemgik jeg to operationer i underlivet, for at gøre min livmoder klar til at bære et barn. Inden ægoplægningen tog jeg en måned ud af kalenderen, alene for at forberede mig mentalt og fysisk på den skelsættende dag.

Det jeg vil illustrere med min personlige historie er, at en fertilitetsproces sjældent er lineær og at man sjældent kan planlægge og forudsige udkommet af de forskellige protokoller. Rigtig mange ting er ude af ens hænder. Og det kan være kilde til voldsom magtesløshed og frustration.

Heldigvis er der også en hel række ting, man selv kan gøre for at gennemgå en så naturlig, stressreduceret og positiv behandlingsprocess som muligt. Nogle af de ting vil jeg overordnet komme ind på i det følgende:

aroma-aromatic-bowls-674483.jpg

Ro på nervesystemet

En ekstrem vigtig faktor i fertilitetsprocessen er, så vidt muligt, at få ro på nervesystemet. Praktiser alle de mentale (og fysiske) øvelser, der gør det muligt at rykke fra det sympatiske nervesytem (dit kamp/flugt system) til det parasympatiske nervesystem (dit ro/hvile system). Kroppen er så snedigt indrettet at, hvis vi oplever stress, vil kroppen nedprioritere alt det, der har med reproduktion at gøre. Virkelig smart, hvis vi skal løbe fra en sulten tiger, men knap så smart, hvis vi ønsker at blive gravide. Al stressreduktion står derfor øverst på listen. Din krop skal føle sig tryg og vide at den har ressourcerne til at gennemføre en graviditet. Så giv den de bedste forudsætninger med masser af hvile, god mad og bevægelse.

Søvn

Vigtigst af alt: SØVN SØVN SØVN. Det er en kæmpe opgave for både krop og sind at gå igennem fertilitetsbehandling, og du har brug for al den energi, du kan mønstre. Det kan være svært at finde ro og falde i søvn, når tankerne kører, du er måske fyldt med kunstige hormoner, du venter på prøvesvar, skal testes eller have lagt æg tilbage. Prøv alligevel at lægge dig tidligt under dynen. Dryp evt et par dråber lavendelolie på din hovedpude, tag et varmt bad og lyt til en guidet meditation.

Tillid

Vid med dig selv, helt dybt i hjertet at: ‘Det hele skal nok gå’. En effektiv og beroligende sætning, der kan gøre mirakler for oplevelsen af kontroltab. Du skal nok opnå at blive gravid og blive forældre til din helt egen guldklump. Statistisk set ender de fleste heldigvis med at blive gravide på den ene eller anden måde. Hav tillid til dig selv, din krop og til processen. Overgiv dig til det sted du er lige nu.

Visualisering, meditation, positiv tænkning & mantraer

Visualiser dig selv som gravid, som mor. Mærk følelsen i hele kroppen. Tal til dit barn og lad det vide, at du er klar til at modtage det. Ja, det virker lidt langhåret, men det virker, og det skaber fokus på det positive mål og forbinder dig med dig selv og den sjæl, der venter på at blive født.

Anvend positiv tænkning. Din krop er magisk og vidunderlig. Den skal til at skabe det største mirakel nogensinde. Visualiser dig selv som stærk og vital. Fyldt med overskud og energi. Husk naturligvis også, at det er helt ok at have det skidt og give udtryk for det, når det er det, du har brug for. Du kan evt skrive dit eget positive mantra ned, hænge det op og tage det med dig i tasken, så du bliver mindet om din styrke og dine ønsker i løbet af dagen.

Hovedet kan spinne ud af kontrol, når kroppen flyder over af hormoner, træthed og tanker om alle de ubekendte faktorer, der fylder lige nu. Her har jeg selv haft kæmpe gavn af at lytte til guidede meditationer (prøv evt dem som Mother, mind & heart har lavet) - både de helt klassiske meditationer, men også deciderede fertilitetsmeditationer. De giver en pause til både hoved og krop, hvor tiden står stille, og man bare kan give sig selv lov til at fokusere, nyde og slappe af.

Hav for øje, at alle de metoder jeg lister op her og i det kommende, er ting du kan plukke af, når du har behov for det. De må endelig ikke blive endnu ti punkter på en overfyldt to do liste, der kan stresse og give følelse af skyld. Husk at hvor meget yoga du end dyrker, sund kost du spiser og visualiseringer du udfører, vil der være dage, hvor alt er sort og leverpostej og intet giver mening, uanset hvor mange dybe vejrtrækninger du tager. Det er pissehamrende hårdt fysisk og psykisk at være lige der. Midt i uvisheden og på mange måder ensomheden, fordi de færreste forstår, hvad det vil sige.

Derfor. Slå i en pude, spis den pose bland-selv-slik eller drik den øl, hvis det er det, der giver dig trøst eller forløsning lige der. Vi er ikke perfekte og det er fertilitetsbehandlingen heller ikke. Jeg husker selv, at jeg i en lang periode, på ingen måde havde lyst til at forlade min lille kuppel af en lejlighed. Bevidstheden om, at jeg ville støde ind i horder af smilende mødre med barnevogne på Værnedamsvej var for smertefuldt. Ja, jeg havde faktisk svært ved at gå i Føtex uden at fælde en tåre i frustration og afmagt, når jeg igen handlede ind til middag for to - uden børn. Al fokus var på den familie jeg manglede og ønskede mig så brændende. Så en aften tog min mand og jeg til impulsiv fest med bobler og dans på bordene til langt ud på morgenen. Det var vidunderligt at mærke kroppen som andet end hormonforstyrret babyproduktionsmaskine. Jeg fik en pause fra de kværnende tanker og mærkede at jeg og livet var andet og mere end hormonindsprøjtninger, fertilitetsoptimeringer, indlæggelser og tudeture. Det jeg mener er. Lyt til dig selv og din krop og mærk efter. Virkelig efter. Hvad er det du har brug for lige nu. Er det en lur på sofaen og en grøn juice eller er det lambadadans og diskolys til solen står op.

business-chinese-container-165228.jpg

Kost & kosttilskud

Det vigtigste for din fertilitet er de ting du gør regelmæssigt, hver eneste dag. Her hører nærende mad og drikke i den grad under. Det er egentlig ganske simpelt. Din krop har brug for en bred vifte af næringsstoffer for at danne sunde æg, sundt blod, tilstrækkeligt med hormoner og ikke mindst skabe et foster. Du har brug for at oparbejde et solidt lager, som din krop kan tære af. Du har brug for byggesten, der kan producere hormoner, balancere dit nervesystem sørge for din energiproduktion, din tarms velbefindende og styrke dit immunforsvar. Alt sammen med til at give dig de bedste forudsætninger for en sund og uproblematisk graviditet. Spis så vidt muligt en fertilitetsfremmende diæt, der består af økologiske og uforarbejdede fødevarer, da pesticider kan forstyrre din hormonbalance. Drop stimulanser, sukker og hurtige kulhydrater, da de har en negativ indvirkning på blodsukkeret, der spiller en stor rolle for fertiliteten. Få masser af væske, gerne 2-3 liter rent vand dagligt. Drik friskpressede juicer og mind dig selv om, at alt det du putter i munden er byggesten for dig og din kommende baby. Fødevarer som er gode for fertiliteten er f.eks: Æg, nødder, grønne grøntsager, frugt, bær, bønner, linser og avocado. Den fertilitetsboostende kost er et kæmpestort emne i sig selv. Jeg anbefaler at du tager researchbrillerne på og dykker ned i noget af al den viden, der er derude. Jeg kan feks anbefale denne side: www.natural-fertility-info.com

Undersøgelser viser at kvinder, der tager kosttilskud bliver hurtigere gravide og har en bedre graviditet end dem, der ikke gør, så overvej om der er noget at hente her. Jeg anbefaler gerne tilskud af: probiotika, en god fiskeolie og en multivitamin for gravide med methylfolat. Vigtige antioxidanter, vitaminer og mineraler, når du er i behandling er: Vitamin D, Vitamin E, Vitamin C, Q10, Folinsyre, B12, B6, Jern, Zink og Selen.

Sex, berøring og lidt om lykkehormonet oxytocin

Berøring, massage og sex sender kaskader af lykkehormonet oxytocin på rutchetur i kroppen. Det samme gør omsorg mellem mennesker og tillidsfulde samtaler. Det er et hormon, du ikke kan få for meget af og slet ikke i forbindelse med fertilitetsbehandling. Det er stressreducerende, beroligende, du bliver mere tillidsfuld og mindre angst. Sørg for at nyde en god frokost, hvor du forbinder dig med dine bedste veninder. Kys og kram folk omkring dig og sørg for at nyde og sanse, alt det du overhovedet kan. Det vil få dit blodtryk til at dale, give dig større velvære og gøre din smertetærskel højere.

Sex kan være et ømtåleligt emne, når man forsøger at blive gravid. Den kærlighedshandling, der skulle føre til ønskebarnet er ofte reduceret til og minder os om ‘det der ikke virker’ Ikke desto mindre er sex og intimitet en fantastisk vej til at mærke og udtrykke kærlighed og suge til os af nærvær og intimitet. Vi har behov for at føle os forbundet til hinanden. Det højner vores selvværd. Styrker immunforsvaret og reducerer stress. Udover oxytocin udløser sex en række andre kemikalier, som er ekstremt gavnlige, når man befinder sig i en livskrise. Prolaktin gør os rolige og afslappede. Dopamin aktiverer vores belønningscenter og giver os en følelse af lykke. Endorfiner, som er kroppens eget morfinstof er smertedæmpende og giver os en føelse af lyst, succes og energi. Man skal heller ikke underkende den gavnlige effekt sex har på et parforhold, der kan være presset til sit yderste. Når man netop har råsnavet under bruseren, gør det knap så meget, at der ligger vasketøj på gulvet, man har fået dårlig hud af hormonbehandlingen og at der er en hel uge til blodprøvesvar.

cooking-food-ginger-256318.jpg

Yoga - restorativ, yin yoga og yin energi

Selv anbefaler vi fertilitetsfremmende yoga, såsom restorativ yoga, yin yoga og al aktivitet med en yin energi. Yoga er en virkelige god måde at tanke op på og skabe et rum til krop og sjælelig selvforkælelse. Al bevægelse, der øger blodgennemstrømning i underlivet klapper jeg af. Kroppen bliver stukket i, skannet, vejet og målt i et fertilitetsforløb. Det er skønt at have et rum som yogaen, hvor kroppen bare kan få lov til at være krop uden bedømmelse. Man kan være meget vred på sin krop, når man står et sted, hvor det kan føles, som om den er imod en. Her hjælper yogaen til at forbinde sig positivt til alt det den kan og gør.

Gå en tur i naturen

En anden fantastisk måde at bruge kroppen på, der kræver et minimum, er bevægelse i naturen. Jeg er stor fortaler for, at man så ofte det er muligt, forbinder sig med naturen. Om det så er en gåtur i den nærmeste park, et dyp i havet eller bare en tur forbi blomsterforretningen. Vores blodtryk falder, når vi er i naturen, vores stresshormoner daler, vi føler os gladere og mere groundede. Alt sammen godt, hvis man har dage, hvor tankerne myldrer, man er ked af det og overvældet.

Selvomsorg og forståelse for din situation

Selvomsorgen er altafgørende for en positiv oplevelse af behandlingsprocessen. Vid at det er en turbulent og afgrænset tid du går igennem. Du vil højst sandsynligt opleve hele følelsesregisteret. Frustration, vrede, håb, afmagt, kærlighed, lykke og eufori. Se på dig selv gennem de kærligste øjne. Både på de dage, hvor du har håb og optimisme og de dage, hvor der ikke findes kleenex nok i verden. Nogle vælger at gå på nedsat tid eller holde nogle ekstra fridage i forbindelse med behandlingen. Alt er tilladt. Giv dig selv lov til at dvæle, at sove, at lægge dig fladt på sofaen kl. otte. Det kommer før alt andet. Både arbejde og vasketøj. Vi gik selv i gang med at planlægge bryllup, da vi startede i behandling. Her stoppede en meget vis læge os heldigvis, og vi endte med at holde det skønneste bryllup og udskyde babyprojektet til vi var parate til det. Man har ingen anelse om, hvad det gør ved en at opleve de mange hormonelle og følelsesmæssige udsving. Derfor vil jeg virkelig råde til, at man respekterer sig selv og det hårde arbejde det er, at skabe en baby på den her måde.

Så kys det dog det satans liv

Nyd nyd nyd det liv, der er lige nu, så meget du kan. Forsøg at være lige her og ikke i næste ægoplægning eller to år frem. Kys dig selv i spejlet hver morgen, tøm Aesop for lækre produkter og hold spadag, drik og spis hele regnbuen. Omgiv dig med støttende mennesker og kram dem en ekstra gang. Vær åben og ærlig, når du bliver ked af det og frustreret. Råb, græd og reager. Verden vil dig det godt. Og den kan godt rumme hele dig. Det er det vildeste rutchebanetur på så mange planer at være i behandling. Du vil lære dig selv og din partner (hvis du har sådan en) at kende på helt nye måder. Og når I står med jeres elskede baby i armene, vil det altid være det hele værd.

Held og lykke og rigtig meget varme herfra til dig som er i gang med at skabe et helt nyt menneske. Du skal være meget velkommen til at dele din historie her på siden eller komme på vores mor, mig tid som er vores restorative yogahold hver mandag i København - holdet er også for dig der prøver at blive mor. Derudover er du også velkommen til at booke individuelle forløb eller coachingsessions med Cille med henblik på at få roen ind i en turbulent tid.

Tak til Kathrine for at dele åbent om hendes sårbare proces og arbejde. Vi er meget inspireret af Kathrine og anbefaler varmt hendes arbejde - du kan følge hende på hendes blog Søster og glæde dig til hun gæster vores podcast i December.